16 miljoen bondscoaches en minister-presidenten

Marco van der Heide

Politiek en voetbal lijken op het eerste gezicht weinig raakvlakken te vertonen. De eerste voetballer die in de rubriek ‘Persoonlijk’ in het populaire weekblad Voetbal International iets zinnigs te zeggen heeft onder het kopje politiek moet nog geboren worden. De stereotype politicus staat op zijn of haar beurt te boek als te serieus om de belangrijkste bijzaak in het leven op de voet te volgen en heeft daar tussen alle vergaderingen door bovendien weinig tijd voor. Ik constateer echter ook een tendens die in beide totaal verschillende werelden parallel loopt.

De professionals, oftewel de voetballers of politici, moeten telkens opboksen tegen een zeer negatieve en ondeskundige mening van de volger. Zo worden er puur op eigen belang gerichte demonstraties en protestmarsen gehouden tegen goed doordachte politieke besluiten. Daarnaast merk ik in stadions doorgaans een erg kritische houding tegenover de prestaties van de voetballer. Er loopt, ook in andere bedrijfstakken overigens, een vlaag van gemopper door het land, en die is volgens mij totaal niet op zijn plaats.

Een plein vol laaggeschoolde herrieschoppers die de weloverwogen beslissingen van een nota bene democratisch verkozen kabinet zo in twijfel trekken, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Evenmin snap ik de overtuiging in de stem van de voetballeek die de speelwijze van de trainer van zijn favoriete club hevig bekritiseert, een trainer die toch dagelijks met zijn spelers op het veld staat en qua expertise een straatlengte of drie voorloopt.

Natuurlijk heeft iedereen recht op een mening. Maar het zou wel een verademing zijn als die mening hand in hand gaat met de zelfreflectie om te bedenken dat in veel gevallen de kennis en/of intelligentie ontbreekt om de weloverwogen keuzes van de expert in twijfel te trekken. Enige nuance zou hier in ieder geval al een stap in de goede richting zijn.

Nederland werd tweede op het laatste WK voetbal, won op één na alle kwalificatiewedstrijden onder Bert van Marwijk en deed dit bovendien met verzorgd voetbal. Daarnaast kent ons land in vergelijking met andere Europese landen een prima werkgelegenheid. En daarbij heb ik de 16 miljoen bondscoaches en minister-presidenten nog niet eens meegerekend. Reden genoeg voor optimisme dus!

One thought on “16 miljoen bondscoaches en minister-presidenten

  1. Johan Hoekstra says:

    Mooi stuk Marco. Toch maken supporters het voetbal mogelijk. Ze zorgen voor roem voor de voetballer en dezelfde supporters zorgen voor inkomsten voor clubs waar professionals van betaald kunnen worden. Verder kunnen al die subjectieve supporters zorgen voor een geweldige voetbalsfeer zoals dat bijvoorbeeld in de Kuip het geval is. Dit neemt echter niet weg dat bij de supporters in het kritiek leveren de nuance vaak ontbreekt.

    De kritiek op deskundige politici is niet altijd terecht, of vaak niet terecht, maar wel te begrijpen. Bestuurders maken nou eenmaal beslissingen die het volk aangaan.

    Verder staat in zin 17 nog een kleine taalfout; bekritiseerd moet zijn bekritiseert.

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: