De fiets en de vis

Madelein van der Stouwe

Op een ochtend trof ik mijn fiets aan met zo’n enorme slag in het voorwiel, dat die niet meer in staat was te draaien. In mijn het-glas-is-halfvol kijk op de zaak dacht ik nog dat een onhandige maar goedaardige dronkenlap ter hoogte van mijn fiets was omgevallen en zich in de val aan mijn stuur had vast gegrepen; met een omgebogen voorwiel tot gevolg.

Via de telefoon hoorde ik van de reguliere fietsenmakers dat reparatie erg lastig zou worden, bij zo’n daverend krom voorwiel dat niet meer draaide. En dat het beter was om een nieuw wiel te nemen, of misschien zelfs maar gewoon een hele nieuwe fiets.
Nu ben ik niet zo dol op reguliere fietsenmakers. Vaak heb je zodra je weer buiten staat het onbestemde gevoel dat het bedrag dat je net betaald hebt niet al te zeer correspondeert met de geleverde inspanning van de fietsenmaker. Net als vroeger bij de orthodontist, waar je om de paar weken mocht komen opdraven voor een vluchtige beugelinspectie en een ‘Goed zo! Ga zo door!’ à tachtig euro.

Om de orthodontist kon je niet heen, maar voor de reguliere fietsenmaker bestaat een bypass, namelijk de sociale werkplaats. Hier beloofde een vriendelijke jongen mijn wiel in drie dagen te repareren en wel voor het bedrag van 15 euro. Het probleem van drie fietsloze dagen werd al gauw opgelost door goede vriend Johan, die geen colleges had of dacht te hebben, zodat ik zijn fiets zolang mocht lenen. ‘Tenminste, als jij woensdag voor ons gaat koken, en het moet iets zijn met vis!’ Zodoende.

Dit recept is voor vier personen. Je kunt het makkelijk voor een compleet studentenhuis plus aanverwante vrienden bereiden, maar dan wordt het vrij prijzig, dus dat zal je alleen lukken op een dag waarop je toevallig net flink bespaard hebt op de reguliere fietsenmaker.

4 zalmfilets à 175 gram

verse peterselie

laurier blaadjes

1 citroen

4 eetlepels witte wijn

peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg elke zalmfilet op een ruim vierkant stukje aluminiumfolie. Leg hierop steeds één of twee takjes peterselie, een laurierblaadje en een schijfje citroen. Bestrooi met wat peper en zout. Giet tot slot over elke filet een eetlepel wijn, en vouw de aluminiumpakketjes dicht door aan de bovenkant het folie bij elkaar te duwen. Maak er een bol pakketje van, met lucht erin; dus geen zalm gewikkeld in aluminiumfolie. Zet de pakketjes op een hoger rooster in de oven, exact 20 minuten. Laat de pakketjes nadat ze uit de oven komen nog heel even afkoelen met het folie dicht.
Dit alles met dank aan grote inspiratie Delia Smith, van wie we de ‘salt crusted baked potatoes met bieslook hollandaise saus’ (klik hier) erbij aten, en een bloemkooltje. Daarnaast gaat mijn dank uit naar de vandaal die zich op mijn fiets heeft uitgeleefd en de sociale werkplaats aan de Boteringestraat in Groningen.

2 thoughts on “De fiets en de vis

  1. dutrottoir says:

    Plezierig om te lezen én een stukje cuisine tegen komen, leuk.

  2. Hmm daarvoor wil ik ook wel een keer drie dagen klussen op een verfomfaaid fietswiel 😉

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: