De quote van de dag

Marije Bouma

Van de week heb ik mijzelf voor het eerst betrapt op de gedachte: ‘Had ik maar een twitter-account!’ Ik kon gewoon niet wachten om een ervaring te delen, ik moest zó lachen om wat iemand op straat zei! Een echte quote van de dag. Het liefst wilde ik het op dát moment delen en het liefst met zoveel mogelijk mensen tegelijk.
Eigenlijk een bizarre ervaring. Mensen die mij kennen weten dat ik graag zou leven in de tijd dat je briefjes door moest geven om iemand op een date te vragen of moest bellen naar iemands huis met de vraag: ‘Is … thuis?’ Toegegeven, dit is misschien een erg achterhaald beeld, maar wat was het fijn en overzichtelijk. Als je er niet was, was je er niet. Als je geen zin had, antwoordde je niet.
Nee, tegenwoordig kun je je niet meer verschuilen, nergens! Je telefoon zit altijd in je zak en of je nou in een vergadering zit of op de fiets, hij trilt of knippert of piept. Wanneer je een whats-app bericht leest, kan degene die hem gestuurd heeft dit zien, dus je MOET meteen reageren, anders is het toch een beetje raar. Als je een nieuwe telefoon koopt is het al snel een smartphone en als je zo’n hippe smartphone hebt, zien meteen al je contactpersonen dat jij whats-app hebt en de rollercoaster begint. Te pas en te onpas wordt er informatie op je af gevuurd.
Persoonlijk vind het beknellend te beseffen dat je op deze manier 24/7 bereikbaar bent en vooral dat mensen dit van je verwachten. De reactietijd op e-mails is significant sneller geworden en ook ik verwacht van mensen dat ze binnen een dag reageren.
Toch, je kent het vast wel: soms wil je gewoon even helemaal niks, geen mailtjes beantwoorden of even onbereikbaar zijn. Lekker op de bank hangen en niet weten wat er buiten gebeurt. Helaas is dit met je Iphone is nou net geen optie, je Blackberry zal elke keer knipperen om aan te geven dat je weer 27 nieuwe groepswhatsappberichten hebt en je moet binnen 48 uur reageren op je spelletje wordfeud, anders heb je verloren.

Het past goed in ons tijdsbeeld waarin alles snel moet en kan. Hierdoor willen we ook steeds sneller geluk of plezier beleven en delen. Ik kon niet wachten tot ik een half uur later bij college was om de quote van de dag aan mijn vrienden te vertellen, ik wilde het meteen kwijt. De smartphone is hier een fantastisch instrument voor en geeft ons de mogelijkheid 24/7 in contact te staan met onze vrienden, waar zij ook zitten.
Toch kan ik mij niet onttrekken aan de gedachte dat deze behoefte is ontstaan met de komst van de smartphone. Ik heb voorheen nooit de behoefte gehad om een grap te delen met een grote groep mensen en wel op het moment dat ik het hoorde. Nu de mogelijkheid bestaat om een twitterbericht te sturen is dat ineens een behoefte voor mij geworden. Makes you wonder… speelt de smartphone in op onze behoeftes of passen wij onze behoeftes aan op de mogelijkheden van de smartphone?

PS: ik ben 22 jaar, geen 97 zoals wellicht mocht lijken uit dit verhaal. Verder ben ik erg gelukkig met mijn Nokia C1 en ik hoop nog een tijd te kunnen vermijden om in de rollercoaster genaamd ‘smartphone’ te stappen. That song gives me the chickenpox #quotevandedag

One thought on “De quote van de dag

  1. heide89 says:

    Ik zou eigenlijk moeten wachten tot ik je weer eens echt zie, maar hierbij alvast: zeer leuk verhaal! Goed punt, leuk geschreven én een hele mooie laatste alinea 🙂 #talentje

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: