Een storm om een glas water

Madelein van der Stouwe

Bij de verkiezingen van 2010 stemde ik op GroenLinks. Een weloverwogen keuze, waarmee ik heel tevreden was vanwege de combinatie van opvattingen en plannen, verpakt in de aansprekende presentatie van Femke Halsema. Sindsdien is zij vertrokken, kregen we Jolande Sap, of Tofik Dibi, of nee toch Jolande Sap er voor terug en heeft de partij voornamelijk veel zaken voor elkaar gekregen waarmee hun achterban het niet eens is. Als gevolg hiervan ben ik een beetje in de war. Ik ben blij dat de stemwijzer vandaag de lucht weer in is gegaan, wie weet helpt dat mij verder.

De campagnes voor de verkiezingen zijn ondertussen van start gegaan. GroenLinks, wellicht in een poging mij te heroveren, komt gelijk met grof geschut: gratis kraanwater in de horeca! Per wet afgedwongen.

Nu zullen inderdaad velen zich storen aan het onvermijdbare mineraalwater dat tegen exorbitante prijzen verkocht wordt, versleept per vrachtwagen door half Europa (Spa, Vittel, Evian) of per vliegtuig vanaf de Fuji eilanden. Niet milieuvriendelijk, niet klantvriendelijk. Maar gratis kraanwater, per wet?

Ik heb niet de indruk dat de Nederlandse horeca er heel geweldig voor staan. Restaurantbezoek is een van de eerste dingen waarop een Nederlander in tijden van krapte bezuinigt. Met een Groupon op zak durven we nog net naar binnen. Ondertussen liggen de CAO-onderhandelingen voor hotelpersoneel al sinds april stil. Werknemers voelen zich namelijk toenemend sluitpost op de begroting en zijn ongelukkig met hun sociale status als halve mislukkeling in een ondergewaardeerde baan. Niet fraai.

En nu, na een zomer lang de gebeurtenissen van het afgelopen jaar overpeinsd te hebben, en met hernieuwd inzicht ten aanzien van wat er echt toe doet in onze maatschappij, heeft GroenLinks bedacht dat de horeca verplicht gratis kraanwater moeten serveren.

‘Verplicht gratis’ is voor onderdrukstaande horeca een weinig bemoedigende boodschap. Bovendien is de eis dat het te serveren kraanwater gratis moet zijn onredelijk; zou dat niet mogen tegen een kleine vergoeding? Een euro voor een karaf gekoeld kraanwater, aan tafel gebracht door personeel, geserveerd in glazen, terwijl je op een stoel zit in de verwarmde danwel gekoelde ruimte waarvoor de restauranthouder maandelijks huur betaalt?

Zelf lijkt GroenLinks bij het gratis aspect van hun voorstel niet erg lang stil te hebben gestaan. Dat blijkt ook op de website waar de petitie kan worden getekend. Hier staan vijf redenen voor gratis kraanwater opgenoemd. Drie daarvan gaan over plastic afval (1. minder milieubelasting, 4. minder afval, 5. je voorkomt plasticverspilling à wie belangrijke verschillen ziet mag het zeggen) en nul gaan over winst voor de klant. Het klinkt als een populistisch voorstel (gratis! gratis!), maar het meest populistische aspect was de elitaire doch maatschappelijk bewogen politici even ontgaan.

In een interview met Femke Halsema van een paar weken geleden werd haar gevraagd wat ze nooit verkondigd zou hebben als ze geen politiek leider was geweest. ‘Van die kleine groene dingen, terrasverwarming..’ was haar antwoord. Gratis kraanwater in de horeca valt zonder twijfel ook in die categorie. Groen gezien prima, een alternatief voor mineraalwater, maar matig doordacht en qua timing ridicuul.

GroenLinks heeft nog vier weken om het goed te maken.

One thought on “Een storm om een glas water

 1. Maarleveld, M.M.J. says:

  Hoi Leintje,

  Mooi stuk hoor! Je kunt het zo goed verwoorden allemaal en op een rijtje zetten.

  Ben je met frisse tegenzin begonnen maandag? Ik heb aan je gedacht. Bij welke afdeling ben je ook alweer? Ik dacht neuro, maar weet het niet meer zeker.

  Ik heb nog wat last van een jetlag, niet al te erg, maar heb toch nog niet helemaal het gode ritme te pakken. overleg je met Lise over een samenkomst ( en met Job natuurlijk). Hebben jullie al een verjaardags cadeautje voor Job gekocht op reis?

  Groetjes en sterkte maar weer met het begin. Liefs,

  Mam

  ________________________________

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: