Oproep aan zwevend Nederland

Een willekeurige steekproef in een willekeurige winkelstraat zal het uitwijzen. Mensen vinden politiek over het algemeen maar een saaie bedoeling. Lijsttrekkersdebatten, verkiezingsprogramma’s en begrotingsplannen; de vreugde straalt er inderdaad niet echt van af. Toch denk ik dat het ontzettend belangrijk is dat er tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een reële verkiezingsuitslag uit de bus komt. De sleutel daartoe ligt bij de stemgerechtigden.

Voor elke stemmer betekent dit dus wél energie steken in het volgen van debatten, het lezen van de standpunten van de verschillende partijen en het denkwerk dat nodig is voor een doordachte keuze. En níét de standaardstem op de PvdA “omdat ik dat nou eenmaal altijd stem”, de proteststem op Roemer “omdat de politiek wel wat humor kan gebruiken” en de gemakstem op de VVD “omdat dat als advies uit de stemwijzer rolde”.

Toegegeven, voor de zwevende kiezer, de twijfelaar en de politieke leek is het lastig om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Alle beloften van politici, en alle in partijprogramma’s aangekondigde maatregelen die door het CPB zijn doorberekend, vormen zo’n groot web van invloeden en belangen dat het lastig kiezen is. Toch is er een uitstekende manier om op een efficiënte manier tot de juiste keuze te komen.

De eerste stap daartoe is bepalen op welke partijen u zeker níét wilt gaan stemmen. Dit kan door het volgen van debatten, het lezen van de krant of op wat voor manier dan ook. De tweede stap is het opstarten van de stemwijzer. Niet om deze in te vullen en er blindelings op te vertrouwen dat dit programma perfect in elkaar zit. Nee, als verstrekker van overzichtelijke informatie.

Bij de dertig stellingen staat rechtsonder namelijk de optie ‘partijtoelichting’. Beoordeel eerst of de stelling de uiteindelijke politieke keuze zou kunnen beïnvloeden. Niet alle dertig stellingen zijn namelijk even relevant. Als dit het geval is, klik dan bij de partijtoelichting het rijtje overgebleven stemopties aan, bijvoorbeeld PvdA, D66 en VVD. Die drie partijen geven dan in een aantal zinnen weer waar ze voor staan bij die stelling en wat de plannen zijn.

De kans is klein dat één partij bij alle stellingen een bevredigende toelichting geeft, maar na het vergelijken van alle standpunten op alle relevante onderwerpen zal er hoogstwaarschijnlijk wel één partij komen bovendrijven. De partijtoelichtingen bij de stellingen geven namelijk een goed beeld van de algehele visie van de partij. Een veel beter beeld dan het gesteggel in debatten of de misleidende reclameboodschappen met goed in het gehoor liggende oneliners.

Marco van der Heide

2 thoughts on “Oproep aan zwevend Nederland

  1. Anne Maas says:

    dit logische verhaal is een grap!?

  2. Goed gesproken, lekker neutraal!

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: