Much ado about nothing

Christian Bruin

Ik twijfel of ik nu moet lachen of huilen om wat er het afgelopen weekend in Haren is gebeurd. ‘Twintig arrestaties bij rellen Haren – zwaargewonden naar ziekenhuis’, zo kopt het NRC. Enerzijds is het natuurlijk om te huilen, dat mensen zwaargewond raken. Anderzijds vind ik de omstandigheden waaronder dit is gebeurd, op zijn minst fascinerend.

Het begint allemaal met een klein vlammetje – een meisje verstuurt haar verjaardagsuitnodiging op Facebook per ongeluk niet privé, waardoor de uitnodiging massaal wordt verspreid. Dit kleine vlammetje grijpt vervolgens genadeloos om zich heen en mondt uit in een ware bosbrand.

‘Er is geen feest’, had de burgemeester van Haren vooraf verklaard voor de pers. Het meisje was met haar familie het huis ontvlucht en de straat werd afgesloten. Om eerlijk te zijn denk ik bij mezelf ‘Hoe had dit niet-feestje anders kunnen aflopen dan in rellen?’ Het was iedereen immers bekend dat er geen feest zou zijn en dat men was opgeroepen om vooral niet te komen. Waarom zou je dan toch komen?

Toen ik op de bewuste avond in een trein zat die Station Haren passeerde, stapten twee jongens van een jaar of 20 uit. Onmiddelijk begonnen ze lachend van alles te fotograferen. Niet zo heel vreemd, als je de kans hebt onderdeel te zijn van een massale practical joke. Zie bijvoorbeeld dit artikel van het Algemeen Dagblad, waarin iedereen nog eens extra wordt opgejut: foto’s van mensen die zichzelf voor het feest-huis fotograferen, een grappige festival-kaart en funny t-shirts.

Hoewel je het waarschijnlijk niet zult vermoeden als je dit moraliserende verhaal leest, kan ik een goede grap enorm waarderen. Bij deze geschiedenis heb ik echter van begin af aan het gevoel gehad dat je hebt als er iemand wordt gepest. Je voelt ergens wel aan dat het niet deugt om mee te doen, maar je kan de verleiding niet weerstaan. Het is gewoon te grappig. Het is te spannend dat er eens een keer wat gebeurt voor de afwisseling.

Ik heb vurig gehoopt dat er niemand zou komen naar het niet-feestje. Dat er voor de aanwezige pers niemand te fotograferen zou zijn, met uitzondering van de paraat staande politie. Stukken tumbleweed tuimelen over de verder uitgestorven straten. Uiteindelijk gaat pers en politie maar weer naar huis, want het wordt toch wel wat koud nu.

Maar helaas, naast pers en politie komen er enkele duizenden mensen naar Haren. Het interessante vind ik dat al deze mensen zijn gekomen voor een niet-feest. Ze komen niet voor een feest, maar voor zichzelf. Het feest bestaat niet uit muziek, film of dans, maar uit het publiek zelf. En tja, als er verder niets te beleven valt, dan moet je jezelf maar zien te vermaken met rellen. Het beeld van feestgangers zonder feest, roept associaties op met de Baron van Münchhausen, die zichzelf aan zijn haren uit het moeras trekt. Of de welbekende schets van Escher, waar een waterval eindigt in de bron van dezelfde waterval.

Nu is er de aftermath. De bende moet worden opgeruimd, de wonden moeten genezen. De schade moet worden verhaald en de schuldigen moeten worden aangewezen. Misschien dat bij een volgend Project-X-feest voor de gelegenheid een stadion kan worden gebouwd. De mensen die willen rellen worden dan naar het middelpunt van dat stadion geleid. De mensen die uit nieuwsgierigheid komen, kunnen tegen betaling plaatsnemen op de tribune. Zo kunnen er de volgende keer ook nog wat knaken aan worden verdiend.

4 thoughts on “Much ado about nothing

 1. Anneke says:

  Na t lezen van dit artikel word me door de website gevraagd of ik dit wil delen op Facebook… Ik durf niet. Ik weet ook niet of ik moet lachen of huilen… Iemand?

 2. stevennld1983 says:

  Mooi stukkie Chris 🙂 M’n vorige comment haalde het niet, maar kwam erop neer dat ik denk dat de rol van de reguliere media niet onderschat moet worden. In een interview van (ik geloof) DWDD, zei de reporter dat mensen van verre komen om dit mee te maken. Als voorbeeld werden drie meisjes uit Assen genoemd, welgeteld 10 minuten met de trein. De nieuwswaarde van het hele mediacircus is 0.0, maar ik vrees dat de rellende puberale tokkies er als vliegen op stroop op afkomen. Volgens mij wordt het tijd dat de mainstream media verantwoordelijkheid nemen en zo weinig (liefst geen) mogelijk aandacht aan dit soort ongein besteden.

 3. ik was er ook bij. Het was wel een feestje, jij maakt het feestje (waar is dat feestje, hier is dat feestje). Daarbij, er waren misschien 40 relschoppers (mss 100 inclusief meelopers). Voor de rest gewoon 3000 mensen die de lol er van in zien Haren te overrompelen. Nee, ik ben het wat dat betreft helemaal niet met je eens. Eerder met dit artikel:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3321304/2012/09/24/Project-X-is-voor-dorpen-juist-een-mooie-pr-kans.dhtml

 4. Christian Bruin says:

  @ Anneke: lol 🙂

  @ Steven: Dank je wel! Ben het met je eens dat de ‘oude’ media hierin een rol hebben gehad. Er wordt nu volop gediscussieerd over wat die rol precies is (of eigenlijk meer: of het de schuld is van de media). Die discussie vind ik zelf nogal vermoeiend en voorspelbaar. Maar stiekem ben ik het wel met je eens.

  @ Kees: Ik moet toegeven dat ik niet kan meepraten over hoe de sfeer daar daadwerkelijk was. Ik heb slechts een aantal mensen gesproken die er zijn geweest en die vonden het afschuwelijk. Ik blijf echter bij mijn standpunt dat als je (samen met 3000 anderen) op pad gaat om een dorp te overrompelen, dat je ergens wel kan verwachten dat er met die intentie kans is op escalatie. De toekomst moet leren of dit soort ‘feestjes’ kan slagen of dat rellerij ermee hand in hand gaat.

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: