De klokkenluider van Groningen

Image

Kees Fluitman

Het was een mooie dag in een nog mooiere stad. Neen, het is elke dag een mooie dag in deze super mooie stad. Behalve wanneer de klokkenluider zijn Orgeltje en Belletjes laat gieren en brullen.

Er zijn diverse klokkentorens in Groningen en ze hebben één ding gemeen. Er zijn ook diverse mensen in Groningen, die elk ook weer iets gemeen hebben met elkaar of met de klokkentorens. Wat ik in ieder geval niet gemeen heb met de klokkentorens, maar hopelijk wel met vele mensen, is de aversie tegen klokken. Deze haat woekert al tijden in mij.

Zo mag de klokkenluider van het harmoniegebouw elke dinsdag een uur lang (als het niet langer is) deuntjes spelen met de klokjes van de universiteit. Een storende factor die elke minaret evenaart.

Elke keer als ik de klokkentorens meer geluid hoor maken dan nodig is, voed ik mijn eigen ergernis en stap ik a-rhytmisch over de grote markt. Het is niet dat ik geen gevoel voor ritme heb, ik vind dat als we toch bezig zijn iedereen mee te laten genieten, dat we dan ook moeten variëren. Het is een hypocrisie tolerant te zijn maar slechts klokken te subsidiëren. Ik weet zeker dat er af en toe gewoon belang is bij John Mayer, Ralf Poelman of Worakls’s “Chemin”.

Steunt iemand mijn aversie? Er moet toch een toleranter alternatief zijn? Of behoort het riedeltje en de timing tot velen hun structuur en gevoel van orde? Orde, netheid en veiligheid in Ons Nederland, Ons Groningen.

En wat denk jij?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s